Cégünk segít végigvinni a szerkezetmegerősítés komplett folyamatát a tervezéstől a kivitelezésig.

A megerősítés egyik legkorszerűbb, leggyorsabb, és a legkisebb rombolással járó változatát a szénszálas lamellák, szénszálas szövetek beépítése jelenti.

A Sika® CarboDur® termékek pultrúziós eljárással készült szénszál erősítésű polimerek (CFRP), melyek beton, vasbeton és tégla szerkezetek megerősítésére alkalmazhatóak.

Tapasztalataink szerint a leggyakoribb megoldandó feladatok:

  • utólagos nyíláskivágás vasbeton szerkezetben (új lépcső, strang a födémben, új nyílás falban)
  • kivitelezői vagy tervezési hibából fakadóan alulvasalt szerkezetek megerősítése (pl nem méretezett földrengésre)
  • nyílás utólagos bebetonozása
  • funkcióváltásból eredő többletterhek felvétele
  • tűzeset utáni födémmegerősítés

A Sika® CarboDur® lamellákat a szerkezetre ragasztjuk utólagos szerkezet megerősítésként epoxigyanta bázisú szerkezeti ragasztóval. A lamellák húzásra alkalmasak, nyírásnak kitenni nem szabad őket.

Hajlított szerkezeteknél (pl gerenda) a húzóerők felvételére szénszálas lamellát(Sika® CarboDur®) vagy szövetet (SikaWrap®)alkalmazunk. A termék nevében található számok a termék keresztmetszetére utalnak. (pl 512 = 5 cm széles, 1,2 mm vastag lamella)

Nyomott szerkezeteknél (pl pillér) a harántkontrakció gátlására jellemzően egy-vagy kétirányú szénszálas szövetet alkalmazunk több rétegben.

Gerendák nyírási megerősítésére gyárilag „L” alakra hajtott kengyeleket (Sika® Carboshear®) vagy szövetet használunk, mivel az alap lamella nem hajlítható. Ha a felkötés/lehorgonyzás nehezen vagy nem oldható meg, alkalmazhatóak a SikaWrap® FX-50 horgonyok.

Ott, ahol a terheket nagyobb felületen kell vagy lehet átadni (pl téglafalak), célszerű a SikaWrap® szövetet vagy SikaWrap® Grid hálót alkalmazni.

Mivel a lamellák/szövetek felülete tömör, nem nedvszívó, a további burkolati rétegek(pl vakolat vagy glett) tapadásához műgyantás tapadóhíd felhordása szükséges.

Jellemzően gerendák, födémek, pillérek és falak megerősítését kell elvégeznünk. A kivitelezést minden esetben statikai tervezés kell megelőzze. A statikus tervnek tartalmaznia kell az alkalmazandó lamellák és szövetek (SikaWrap®) pontos típusát és elhelyezését.

Szénszálas megerősítések tűzvédelme

Fontos kérdés továbbá a szénszálas megerősítés tűzvédelme. Jogszabály szerint tűzvédelemmel csak az állékonyság biztosítására felhelyezett megerősítő rendszereket kell ellátni, ha például a szénszálas lamellával „csak” a lehajlást szeretnénk csökkenteni, akkor nem szükséges. Statikai megerősítés esetén is elképzelhető, hogy a számítás alapján nem kell tűzvédő habarcsot vagy tűzgátló lapot alkalmazni, mert pl a tűz és földrengés nem egyidejűleg hat a szerkezetre. Az EUROCODE lehetőséget biztosít a terhek mérséklésére tűz esetén.

Amennyiben szükséges a beépített karbonszálas elemeket tűz ellen védeni, úgy tűzvédő habarcsokkal, ill tűzgátló lapokkal tudjuk ezt megtenni. A rétegvastagság jellemzően 2-6 cm között szokott alakulni, ennek meghatározása statikusi és tüzes tervezői kompetencia. A lamellák, szövetek epoxi ragasztójának üvegesedési hőmérséklete valamivel 100 °C fok alatt van, így az adott szerkezetet a követelményeknek megfelelő ideig ezen hőmérséklet elérésétől kell megóvnunk (és nem 350+°C-tól, mint egy acélszerkezetet)! Javaslatunk: minden esetben vizsgáltassuk meg a statikussal, valóban szükséges-e a védelem, és ha igen, konzultáljunk tüzes tervezővel, mert minden cm tűzvédelmi habarcs vagy lap kivitelezése súlyos forintokba kerül.

Alapfelületi követelmények

A szénszálas lamellák csak kis mértékben hajlíthatóak, a kialakítás megtervezésénél (pl törtkarú lépcső megerősítése) min 30 cm kerekítési sugárral kell kalkulálni.

A megerősítendő szerkezet alapfelületén a homorú síkeltéréseket megfelelő szilárdságú javítóhabarccsal (műgyantás vagy szerkezeti cementhabarcs) ki kell egyenlíteni.

Régi, károsodott vasbeton szerkezetek megerősítése rendszerint a beton helyreállításával kezdődik.

Ez is szerves része a statikai megerősítésnek és összhangban kezelendő a szénszálas szalagok beépítésével. A statikai beavatkozások esetében kizárólag erre minősített javító habarcsok és megerősítő anyagok alkalmazhatóak, R1 és R2 osztályú betonkozmetikai termékek nem.

Az alapfelületen mért tapadó-húzó szilárdságnak el kell érnie a 1,5N/mm2-es min értéket. Laza szerkezetű, málló, nem megfelelő szilárdságú anyagok (pl C6 beton) megerősítése nem kivitelezhető, legalábbis számítással igazolhatóan nem.

A kivitelezés idejére az epoxi ragasztó kötéséhez, ill megfelelő tapadás biztosításához min 10 °C fokos alapfelületi és léghőmérséglet biztosítása szükséges a 72 órás kötésidő végéig.

Az alapfelületet minden esetben meg kell csiszolni, a pórusokat megnyitni, a cementtejet eltávolítani.

Mennyibe kerül 1 folyóméter szénszálas lamella (Sika® CarboDur®) kivitelezése/beépítése?

Mennyi 1 m2 szénszálas szövet (SikaWrap®) beépített ára?

Mint minden más, összetett rendszer kivitelezése esetén, most is fel kell tenni a következő kérdéseket, mielőtt pontos árajánlatot adnánk:

  • pontosan milyen lamellák, szövetek vannak betervezve, milyen elrendezésben, hány m/m2?
  • mik a munkahelyi körülmények, mennyire hozzáférhető a felület?
  • milyen az alapfelület, kell-e vakolatot vagy glettet levésni, esetleg kell-e betonjavítást végezni?
  • mik a szerződéses feltételek?
  • mennyi az alapanyag aktuális ára, ill EUR árfolyam?

Durva, nagyságrendi becslés azért adható:

A leggyakrabban használt szénszálas lamella (Sika® CarboDur® S-512) 1 fm-ének beépítése anyaggal: 20.000-25.000,-Ft+áfa-tól (2023. január)

A leggyakrabban használt szénszálas szövet (SikaWrap®-231C vagy SikaWrap®-301C) 1 m2-ének beépítése anyaggal: 35.000-40.000,-Ft+áfa-tól (2023. január)

Fontos megjegyezni, hogy a szénszálas szerkezetmegerősítést kizárólag a gyártó cég által minősített szakkivitelező végezheti. Közel 20 éves tapasztalatunk van a szénszálas technológiával végzett megerősítésekben. Megrendelőink között a hazai és nemzetközi piac meghatározó kivitelezői és beruházói éppúgy jelen vannak, mint a kisebb magán befektetők vagy kisvállalkozások.

 

szénszál, karbonszál, sika carbodur
szénszál, karbonszál, sika carbodur
szénszál, karbonszál, sika carbodur
szénszálas gerenda megerősítés
karbonszál
karbonszál