A betonpadlók előkészítése, valamint kész, csiszolt-polírozott betonpadló készítése összetett technológiai folyamat. A helyes eljárás kiválasztását számos tényező befolyásolja. A beton keménysége, felületi minősége, a környezeti adottságok, a funkció által támasztott követelmények mind befolyásolják a felületkezelés módját.

Csak komplex látásmód és átfogó szakmai ismeretek mellett lehet optimális technológiát tervezni és megvalósítani.

Cégünk megbízható partnerként biztosítja, hogy a projekt a tervezéstől a kivitelezés és dokumentálás utolsó lépéséig zökkenőmentesen és professzionális keretek között menjen végbe.

 

Felületelőkészítés

A betonpadlókat gyakran elő kell készíteni további burkolati rétegek, pl műgyanta, parketta, aljzatkiegyenlítő, kerámia, stb fogadására. Ilyenkor a rosszul eldolgozott beton felületét kell egyenletessé tenni, a régi ragasztó maradványokat eltávolítani, vagy a további rétegek tapadását akadályozó cementtejet eltávolítani durva csiszolással vagy marással. Erre különböző speciális gyémánt szerszámok és gépek állnak rendelkezésünkre. A munkafolyamatok során keletkező port vizes technológiák (vizes vágás, csiszolás, iszapelszívás) alkalmazásával vagy integrált, nagy teljesítményű porelszívó berendezésekkel, esetenként személyi porvédő felszerelésekkel kell kezelni.

A padlók előkészítésének leggyakoribb formája a gyémántszerszámos előkészítő csiszolás, mely sík, kisebb hibákkal készített, de cementtejes alapfelület esetében tud tökéletes megoldást adni. Nagyteljesítményű csiszoló berendezéssel és kis kézi csiszológépekkel történik a munkavégzés.

Mennyiben kerül 1m2 előkészítő betoncsiszolás? Ez nagyban függ a felület nagyságától, a betonfelület minőségétől, de elmondható, hogy ezen munkákat kb 800,-Ft/m2-től lehet elvégeztetni.
Műgyantapadlók esetében a csiszolással előkészített alapfelületen – a golyószóráshoz viszonyítva- jelentős anyagmegtakarítás érhető el, ráadásul a kisebb helyiségekbe és szegletekbe is be tud jutni a csiszológép.

 

Felületjavítás

Legyen szó csiszolt beton vagy műgyanta padlóról, a beton, mint alapfelület megfelelően teherbíró, síkpontos és repedésmentes kell legyen. A kitöréseket ki kell tölteni a technológiába integrálható cementbázisú vagy műgyanta alapú javító anyagokkal. A repedések javítására számos eljárás létezik, de elmondható, hogy jellemzően a repedés összezárása (injektálással, műgyantás kiöntéssel), ill varrása adják a technológia alapját. Fontos, hogy minden esetben gondoljuk végig, a repedés milyen okok miatt alakult ki, várható-e további feszültség vagy mozgás a szerkezetben, szükséges-e a dilatációs megoldások újragondolása, úgy hézagok kialakítása.

 

Dilatációk javítása, kialakítása

Amennyiben a beton, mint alapfelület nem kellő mértékben dilatált, vagy vasalása nem biztosítja a repedésmentességet (meghatározott repedéstágasság felett) az adott méretű felületen, úgy gondoskodni szükséges új dilatációs hézagok kialakításáról. Ezek meghatározása tervezői feladat, ugyanis ismerni szükséges a komplett szerkezet erőjátékát, felépítését és a beton szerkezetek vasalását. Tájékoztató javaslatot tehet a kivitelező is, azonban a probléma komplexitása miatt ne reméljük, hogy egy helyszíni bejárást követően bárki megmondja, melyik szerkezet mennyit fog elmozdulni, melyik beton milyen repedéshajlammal rendelkezik és a tervezett dilatáció esetében mekkora mélységű és szélességű legyen a „fuga”, esetleg szükséges-e speciális dilatációs profilt beépíteni.

Hibás, töredezett szélű dilatációs hézagokkal rengeteg ipari padlón lehet találkozni. A hiba oka jellemzően a nem megfelelően kivitelezett, ill tervezett dilatáció. A túl keskeny fugában a rugalmas tömítőkitt nem képes hosszútávon megfelelően nyúlni, zsugorodni, idővel az extrém nagy lefeszítő erő miatt elválik a hézagszélektől. Jellemzően a padlóban használt poliuretán tömítőanyagok esetében a megengedett legnagyobb deformáció 20-30%, ami azt jelenti, hogy egy 10 mm-es hézag megnyílhat 11mm-re és hőtágulás esetén összezáródhat 9 mm-re. Maga a tömítőanyag sokkal nagyobb nyúlásra is képes (pl. Sikaflex Pro-3 600%-os szakadási nyúlású!), azonban jelentősebb alakváltozások esetén az ébredő feszültség is kb lineálisan megnő, így a leválás elkerülhetetlen lesz.

A töredezett szélű dilatációs hézagok javítását epoxi vagy metakrilát műgyanta habarcsokkal végezzük, melyek hajlítószilárdsága nagyságrendekkel nagyobb, mint magáé a betoné, így a hézagszél visszatörésének valószínűsége minimalizálható. A kitöltött és javított hézagot a tervnek megfelelően visszavágjuk, majd a választott tömítőanyagot bedolgozzuk. Egyes esetekben szükség lehet a hézag további védelmének megoldására, azonban ez minden esetben egyedi tervezést, megfontolást igényel.

A dilatációk képzésénél kizárólag minősített, komoly referenciákkal bíró alapanyagokat (pl Sikaflex® , Sealboss®) alkalmazunk.

 

Öntött cementpadlók

Az öntött padlók egyre divatosabbak napjainkban. Hézagmentes, egyöntetű, homogén felületeket adnak, ráadásul gyorsan elkészíthetőek.

Kivitelezésük az alapfelület előkészítésével, javításával, a csomópontok és csatlakozó szerkezetek körültekintő átgondolásával kezdődik.A padlóburkolat bázisát a gyárilag készre kevert, alacsony repedési hajlamú zsákos habarcsok adják, melyek elérhetőek több gyártó termékpalettáján is (Sikafloor® DecoCem, Schönox®, MFC Terazzo®).

Az így kiöntött padlók polírozás és impregnáló kezelés után nyerik el végső megjelenésüket. Az öntött padlók egy speciális formája a terazzó megjelenésű padló, mely esetében a magas minőségű cementhabarcsba meghatározott arányban és méretben kő, ill egyéb adalék keverhető. Ezen kiöntött felületet aztán egy 5-6 lépésből álló csiszolási-polírozási folyamat, majd impregnálás követ. A terazzó padlók speciális, extrém igényeknek is megfelelő változatánál a cementbázisú hordozó réteget ki lehet cserélni műgyantára, így a repedések kialakulása minimalizálható. A bázis réteg, ill adalékok milliónyi változata miatt a felületi megjelenés tetszőlegesen választható.

 

HTC-Superfloor™/Husquarna-Superfloor™/ Hiperfloor ™ rendszerek

A Superfloor™ rendszerek a betonon végezendő csiszolási-polírozási eljárások csoportjait jelzik.

A csiszolás mélységétől és a kész felület fényességétől függően alapvetően 4 típus létezik, de a piaci igényekhez szabottan ezek kombinációja is gyakori.

Bronze – kizárólag 2-3 polírozási fázisból áll, a beton kőváza nem kerül feltárásra. A kész padló fényes vagy matt, igény szerint. A magasabb fényesség csökkentheti a helyiség megvilágítására szánt energiát. Bronz padlót jellemzően szépen kivitelezett és lehúzott, többnyire kopókéreggel ellátott ipari padlókon végzünk, amely padlókat ezután könnyebb tisztán tartani és sokkal ellenállóbak a targoncanyomokkal és folyadékbeszívódásokkal szemben.

Gold – a beton legfelső, leggyengébb rétegét csiszoljuk le, miután felszínre kerül az erősebb, belső finom kavicsszerkezet. Általában 1-2 mm vastag réteg kerül eltávolításra. Nem a kavicsosság, hanem a funkcionális egyenesség az elérendő eredmény. Az esetek nagy százalékában a betonozásból adódóan a csiszolás után cement pép foltok alakulnak ki, amelyek nem teszik lehetővé az egységes kavics szerkezet kialakítását. A csiszolt padlófelület sima és ragyogóan fényes, pórusai zártak, könnyű tisztán tartani és sokkal ellenállóbb a kosszal valamint targonca keréknyomokkal szemben. A megvilágítás mértéke akár 15-30%-al is csökkenthető, a kívánt fénymennyiség eléréséhez. A Superfloor™ Gold akkor választható, ha a meglevő beton felülete eleve egyenletesen sík, nincsenek rajta hullámok valamint, ha a „terrazzo-szerű” megjelenés nem követelmény, mégis szép, funkcionális és gazdaságosan fenntartható padló a cél.

Silver – 2-3 mm mély csiszolás, a beton kőszerkezete jelentős mértékben feltárásra kerül, de előfordulhatnak cementfelhős részek. A kész padló fényessége alacsony, tehát nem, vagy csak minimális mértékben történik polírozás.

Platinum - 2-3 mm(vagy igény szerinti) csiszolás, a beton kőszerkezete jelentős mértékben feltárásra kerül, de előfordulhatnak cementfelhős részek. A kész padló fényes, több lépésben történik polírozás.

A csiszolt beton padló előnyei:

  • a kész felület akár másnap terhelhető
  • nem érzékeny a hátulról érkező nedvességre, párára
  • nem válik le, nem sárgul, a kopás, karcolódás nem olyan szembetűnő
  • beépítendő anyagok mennyisége és így az ellátáslánc-beli problémák minimalizálhatóak

A csiszolt betonpadló hátrányai a műgyantához viszonyítva:

  • vízzáró képessége korlátozott, vagy nincs (pl közbenső födémen)
  • csúszásmentessége nem alakítható tetszőlegesen (pl rámpa beszórt műgyantájával összevetve)
  • a folyadék beszívódása nem garantálható 100%-ban (de 99%-ban igen!)
  • egyes speciális követelményeknek (pl extrém vegyi ellenálló képesség) nem tud megfelelni
  • rossz minőségű, vagy sok javítással ellátott inhomogén betonból nagyon körülményes szép felületet készíteni

Nem lehet tehát kijelenteni, hogy az egyik padló jobb, mint a másik, ill az egyik megoldás alkalmas lenne minden feladatra. Eltagadhatatlan azonban, hogy az utóbbi évek alapanyag ellátási problémái, a növekvő nyersanyagárak, ill egyéb piaci tényezők hatására a csiszolt betonpadlók jelentős piaci részt vettek el és fognak elvenni a műgyantától.

A tervezőnek, ill beruházónak a fenti kritériumok mentén kell meghoznia döntését, mely döntés meghozatalában szívesen segítünk!

HTC Superfloor, betoncsiszolás, concrete floor
beton csiszolás polírozás